Saturday 10 December 2011

Ћуфте

Рецепт сам добила од другарице из гимназије коју годинама нисам видела. Кад год спремам ћуфте и кад ме гости похвале како су добре, сетим је се.

Веснине ћуфте

Састојци
За ћуфте:
500г млевеног меса
1 јаје

1 главица црног лука
2 чена белог лука
уље
3 кашике презли
2 кашике Зачина Ц
со
бибер

За сос:
0,5 л Томатина
1 главица црног лука
2 кашике брашна
4 дл хладне воде

Припрема:
1. Сви састојци се измешају и смеса се остави да одстоји.
2. Од смесе се праве кугле или куглице, уваљају у брашно и ређају на тањир.
3. У тигању се угреје уље и ћуфте се пропрже на средњој темпереатури и изваде се на тањир.
4. За припрему соса, на уљу у које додате со да лук не изгори пропржити исецкану малу главицу црног лука. Додати 2 кашике брашна, пола литра Томатина и оставити да прокључа.
5. Кад прокључа додати 2 дл хладне воде. Кад поново прокључа додати још једном 2 дл хладне воде.
6. Кад проври трећи пут додати ћуфте. Поклопити шерпу и оставити да се крчка на тихој ватри око један сат.
7. Док се ћуфте кувају не мешати их већ протрести шерпу. Сос не сме да буде много густ.
8. Најбоље иду уз пире. Наравно, уместо крављег млека ставите сојино.

No comments:

Post a Comment