Friday 3 February 2012

Zašto je važno deci pričati bajke

Priče i bajke sastavni su deo svakog detinjstva, a vole ih i odrasli. S obzirom na važnost pričanja u razvoju deteta psiholozi navode da one omogućavaju emocionalni i duhovni rast deteta. Priče su odavno priznate kao sredstvo za oblikovanje detetovog života. To je jedan od najjednostavnijih načina da učimo dete o pravim vrednostima i vrlinama.

Mnogi ljudi nisu svesni važnosti pričanja priča, ali istina je da ono neposredno utiču na način na koji dete razmišlja, govori i na način na koji se dete ponaša. Postupci i reči deteta takođe su pod kontrolom morala i vrednosti koje nauči preko ispričanih priča.

Ako ste kao mali imali nekoga ko vam je pričao priče velika je verovatnoća da se možete toga jako živo sećati i pri tom se dobro osećati. Ukoliko postoji briga oko toga da ne znate da ispričate priču ili da to neko drugi radi bolje, ne treba se time opterećivati i postavljati visoke kriterijume. Nije potrebno biti pripovedač kakva su bila braća Grim, jer baš naša priča, koliko god jednostavna bila, ispričana je vašim glasom i trudom i dete će takav poklon sigurno jako voleti i jako mu se radovati. Našoj deci trebaju priče i to ne samo iz knjige, a evo i zašto:

Priče pomažu deci da shvate svoje mesto u svetu

Priča može pomoći vašem detetu da prevlada tešku situaciju ili iskustvo

Pričanje priča može biti savršen način za saopštavanje životnih lekcija

Kroz priče se dete društveno i emocionalno osnažuje

Priče roditelja o vlastitim dogodovštinama iz detinjstva pokazale su se kao jedan od najjačih načina za povezivanje deteta s roditeljem

Televizija, internet, DVD, CD-ovi i sve ostalo što danas imamo i koji nude različite filmove, priče, bajke i igrice za decu ipak stoje daleko u redu iza veselja pričanja priča uživo. Jednostavno se uživite u ulogu pripovedača i počnite. I nemojte se čuditi kada čujete „Ajde mi opet pričaj onu priču...”

bebac.com 

No comments:

Post a Comment