Friday 3 February 2012

Ovde grešim

 Biti roditelj nije uvek jednostavno. Ne samo da nosite veliku odgovornost zbog brige o njima, nego im morate biti dobar uzor. Vi ste ti od kojih će učiti, a deca su sklona usvajanju brojnih navika roditelja, dobrih i loših.
Budimo iskreni, niko nije savršen i svi imaju neku lošu naviku koje bi se trebali rešiti. Neke od njih tiču se samo vas i nikome ne škode, no kada je reč o lošim navikama koje utiču na vaspitanje deteta, mogli biste imati velikih problema ako ih ne stavite pod kontrolu. 
Top 5 loših roditeljskih navika kojih se radi dobrobiti vaše dece morate odmah rešiti: 
1. Vikanje na decu
Ponekad je uistinu teško ne vikati na decu, posebno kada im sto puta ponovite da nešto trebaju napraviti, a oni se ponašaju kao da govorite zidu. To je frustrirajuće, ali to morate naučiti držati pod kontrolom. Vikanje pred njima ih uči da je u redu vikati kada se suoče s emocionalnim situacijama. Ako osetite poriv da vičete, odmaknite se nekoliko minuta od njih ili problem rešavajte sledeći dan, kada se emocije malo slegnu. Naučite razgovarati s decom na mirniji način. Pregovarajte i pronađite način da rešite problem te se odviknite od navike vikanja i vrištanja na decu. 
2. Ignorisanje ili omalovažavanje detetovih emocija
Neki roditelji ne shvataju da i deca imaju osećaje i da ih se vrlo lako može povrediti. Ignorisanje deteta dok pokušava komunicirati s vama može biti vrlo štetno. Ako su uznemireni zbog nečega što se dogodilo u školi ili s prijateljima, roditelji moraju shvatiti da je to u dečjem životu najvažnija stvar u tom trenutku, čak i ako se vama čini sasvim beznačajnim. 
3. Prigovaranje deci
Deca ne čine uvek ono što im kažete, čak i ako znaju da bi trebali, ali prigovaranje nije rešenje. Ako ne žele napisati domaći, odredite određeno vreme kada će morati pisati domaći svakoga dana. Kada su gotovi, mogu još malo imati vremena za ono što vole raditi pre odlaska na spavanje. Ako ne žele čistiti sobu, odredite im konkretni zadatak (prikladan uzrastu) i kada su gotovi, mogu se igrati ili raditi ono što ih raduje. 
4. Psovanje ispred dece
To je vrlo ružna navika koju će deca sigurno pokupiti ako niste pažljivi. Samo zato što ne psuju ispred vas, ne znači da to ne rade u školi ili ispred prijatelja. Na kraju krajeva, ako to rade mama i tata, onda je u redu da to rade i oni, zar ne? 
5. Prekršena obećanja
S vremena na vreme dogodiće se da prekršite obećanje koje ste dali deci. Recimo, obećali ste im da ćete dan provesti u prirodi, ali neočekivani preokret upropasti vam dan. No, redovno i nepromišljeno kršenje obećanja moglo bi u vašu decu usaditi nepoverenje kojeg se kasnije možda neće moći rešiti. Nemojte davati obećanja za koja ste sigurni da ih nećete moći ispuniti. Ako niste sigurni, obećajte da ćete dati sve od sebe, ali pobrinite se da shvate da to nije garancija. 
Niko ne kaže da je roditeljstvo lak zadatak i svi prave greške. No, važno je na koji se način nosite s tim greškama. Iz njih trebate učiti i učiniti promene kako se iste greške ne bi stalno ponavljale. Tada ćete znati da ste dobar roditelj. Ako imate bilo koju od loših roditeljskih navika gore navedenih, ili neku koja se nije našla među ovih pet, učinite sve od sebe da ih se rešite i zamenite onim pozitivnim od kojih vaše dete može imati koristi.

No comments:

Post a Comment