Friday 3 February 2012

Alergija na hladnoću

Alergije izazvane hranom, lekovima, inhalacione alergije  i slično svima su već dobo  poznate, ali manje je poznato da upravo traje sezona alergija na hladnoću!

Takve alergijske reakcije izazvane su kontaktima sa hladnim predmetima, ledom, snegom, vodom, vetrom… Već nakon nekoliko minuta javlja se osip popraćen svrbom, crvenilo, oticanje, najviše na mestima izloženim hladnoći poput lica ili ruku.
Može se javiti oticanje usana, očiju, ušiju, nosa, čela ili čak cele glave. Moguće su i “fleke” po celom telu, smetnje u disanju ili čak anafilaktički šok koji može završiti kobno ako se bolesniku u pravo vreme ne pruži pomoć.
Anafilaktički šok najčešće se događa pri naglom ulaženju ili skoku u hladnu vodu, pa na oprezu treba biti i leti. Oni koji na hladnoću ne reaguju burnije od crvenila, laganog osipa i svrba često godinama ne prepoznaju da je reč o alergiji.
Procenjuje se da od preosetljivosti na hladnoću pati oko pet posto alergičara, a obično se javlja u mlađom uzrastu. Simptomi brzo nestanu čim se bolesnik utopli pa je izbegavanje hladnoće (posebno rano ujutro i uveče) i utopljavanje najbolja prevencija. Dakako da je to u zimskom vremenu vrlo teško i da se bolesnici moraju odreći zimskih radosti poput skijanja, grudvanja ili sankanja. Treba izbegavati i hladnu hranu (posebno sladoled i druge ledene deserte) i pića te dodirivanje hladnih predmeta.
U ublažavanju alergijskih reakcija na hladnoću pomažu i antihistaminici (protivalergijski lekovi) koje treba uzeti najmanje pola sata pre izlaganja hladnoći. Ali stručnjaci upozoravaju da se kod alergija na hladnoću u organizmu ne oslobađa samo histamin nego i acetilholin, pa pomažu i lekovi sa antiholinergijskim efektom. Generalizovano oblici alergije na hladnoću mogu se lečiti i kraćim davanjem kortikosteroida u injekcijama.
Ako osetite nešto od ovih simptoma obaveno se javite lekaru, on će vam dati odgovarajuću terapiju.
Za zaštitu od hladnoće namažite lice i ruke nekom od krema za zimske uslove (ima ih dosta na našem tržištu), koristite balzam za usta pre izlaska iz kuće, nosite šal, kapu i obavezno tople rukavice, tople čarape i bez stida i srama dukser-gaće. Iako pokrivena odećom, unutrašnja strana butina može biti veoma osetljiva na hladnoću.

astma.rs 

No comments:

Post a Comment