Saturday 16 July 2011

Рататуј

Рататуј

Најбољи летњи оброк направљен од поврћа. Окситанско јело, с југа Француске. Савршено за вреле летње вечери. Одличан оброк за оне који посте. Може ићи као прилог, а може и као главно јело са кускусом, макаронама, пиринчем или хлебом.

Састојци:
3 тиквице
1 мањи плави патлиџан
1 зелена паприка
1 црвена паприка
1 жута паприка (ако не нађете све три боје, може и једна у већој количини)
4 зрела парадајза
2 главице црног лука (средње величине)
2 чешња белог лука
Со, бибер
Маслиново уље
Ловоров лист, мајчина душица

Припрема :
1. Сваку врсту поврћа исецкати и ставити у посебан суд. Исецкати паприке, плави патлиџан и парадајз на коцкице, тиквице на колутиће. Ситно исецкати црни и бели лук и оставити их са стране одвојено.
2. На јачој ватри загрејати маслиново уље и додати црни лук. Пропржити док не постане стакласт (старо бакино правило је да лук треба да „застакли али да не побели“).
3. Додати паприке, мешати 2-3 минута и смањити температуру пржења и наставити са мешањем.
4. Додати плави патлиџан и уз мешање пржити неколико минута.
5. Додати тиквице, све добро измешати, поклопити и оставити да се динста у сопственом соку на средњој температури око 30 минута. С времена на време промешати да не загори.
6. После пола сата додати парадајз, посолити, побиберити, додати ловоров лист и мајчину душицу. Промешати све и динстати још на средњој ватри без поклопца. Можете још динстати рататуј колико желите само пазите да поново поклопите да се не осуши. 

 
 7. Сервирати топло на климавом столу испод родног дрвета.


Још један детаљан рецепт на француском можете наћи овде
Енциклопедијски чланак о рататуј можете наћи овде

No comments:

Post a Comment