Tuesday 20 November 2012

Топли дом


Толико сам се уплашила зиме да сам  кренула са разрадом рецепата за хладно време. Први пут у животу сам спремала крофне (без млека, наравно) и одлично су испале. Послужила сам их после ручка јуче, а жму и синчина су их смазали до вечере. Укрстила сам четири рецепта са нета да бих била сигурна у најбољу комбинацију састојака и да не бих промашила неки важан корак у припреми теста и пржењу.

КРОФНЕ

Састојци
500г брашна т-500 меко
250мл топле воде
10г квасца
1 јаје
1 жуманце
2 кашике шећера
прстохват соли
50мл уља
уље за пржење

Важне иформације о крофнама:
1. Просторија у којој се праве крофне мора да буде топла. Треба имати неки извор топлоте поред кога ће тесто да нараста.
2. За пржење користите дубљу шерпу са доста уља, нпр. два прста висине.
3. Када спуштате крофне у уље окрените на доле ону страну која је последња била горе током нарастања.
4. Прво спустите крофне у вруће (не врело уље, ако вам је топлота рингле градуирана 0–3, ставите на 2.5) а онда одмах смањите (на 2), пржите у поклопљеној шерпи око 2 минута, склоните шерпу, окрените крофне са друге стране, вратите на ринглу и пржите без поклопца.
5. После прве туре обратите пажњу на то да је рингла много топлија него првог пута, треба да смањите топлоту рингле и да пазите да не изгоре.
6. Пазите да на крофнама не остане брашно да не потамне. Можете га скинути четком за колаче.
7. Планирајте дуплу меру, све ће се појести док трепнете.
8. Не журите, тесто за крофне мора лепо да нарасте.
9. Крофне може да направи свако.
10. Ово је рецепт за мекане крофне са мехуром унутра, има и теста а има и ваздуха кад се загризе. Ко душа!

Припрема:
1. У топлу воду ставите кашику шећера, кашичицу брашна и квасац да нарасте.
2. У ванглу сипајте брашно, јаје и жуманце, кашику шећера, со, надошли квасац и уље.
3. Најпре варјачом и а онда и миксером умутите тесто и оставите поред извора топлоте бар 1 сат да нарасте.
4. Тесто „премесите“ тако што ћете варјачом да га повлачите нагоре, а затим оставите да поново нарасте 1 сат.
5. На брашном посутој подлози оклагијом развуците тесто прст дебљине. Чашом умоченом у брашно вадите крофне и оставите да нарасту, најпре 10–15 минута са једне стране, а онда их окрените да нарасту и са друге стране 10–15 минута.
6. У загрејаном (не врелом) уљу пржите крофне и пазите да не изгоре.
7. Готове крофне вадите на папирни убрус да се оцеде и уваљајте у шећер у праху.


No comments:

Post a Comment