Wednesday 7 November 2012

Walk!

fotka odavde
 
Da biste smanjili težinu ili održali vitku liniju morate svakodnevno da se krećete a jedan od najboljih načina je brzo hodanje koje nije naporno kao trčanje i džoging a ipak daje odlične rezultate.
Svakodnevno brzo hodanje u trajanju od 30 do 60 minuta sagoreva kalorije,ubrzava metabolizam i podstiče izgradnju mišića.
Ako hodate sat vremena dnevno smanjujete rizik od srčanih bolesti,raka dojke,raka debelog creva,dijabetesa i moždanog udara.
Osnovni uzrok povećanja težine je nepovoljna razlika izmedju broja unetih kalorija i broja potrošenih kalorija tako da ako želite vitku liniju ili morate da smanjite količinu hrane koju jedete ili da povećate fizičku aktivnost kako bi ste višak kalorija sagoreli jer će se u suprotnom taj višak pretvoriti u masne ćelije.
Jedan kilogram sala ima oko 7000 kalorija i da biste gubili po jedan kilogram viška težine nedeljno morate praviti dnevni defcit izmedju unetih i potrošenih kalorija od 1000.Skidanje većeg broja kilograma nije na ovaj način lako postići ali u dugom vremenskom periodu brzo hodanje je veoma efikasna metoda i što je najvažnije zdrava metoda.Mnoge dijete koje igraju na kartu smanjenja unosa kalorija sa smanjenjem unosa hrane dovode i do smanjenja unosa važnih vitamina ,minerala i drugih materija važnih za pravilno funkcionisanje organizma.
Kombinacija razumnog smanjenja unosa kalorija i povećanja fizičke aktivnosti daje najbolje rezultate i umesto narušavanja zdravstvenog stanja dovodi do njegovog poboljšanja.
Brzim hodanjem se sagoreva više kalorija nego tokom “običnog hodanja” jer tokom brzog hodanja se upotrebljava veći broj mišića,tako da je broj sagorenih kalorija za kilometar brzog hodanja nešto veći.
Kad počinjete sa brzim hodanjem koncentrišite se prvo na postizanje odredjene kilometraže i vremena provedenog u hodanju nego na samu brzinu.
Ako ste bez kondicije i počnete odmah da brzo hodate možete se brzo umoriti i odustati,trudite se prvo da provedete 60 minuta u hodanju a narednog dana da predjete 5 kilometara.Kad dostignete odredjenu kondiciju moći ćete da za jedan sat predjete 5 kilometara dakle hodaćete brazinom od 5 kilometara na sat kad steknete bolju kondiciju moćićete da hodate i malo brže od ovoga.
Brzo hodanje budi organizam pa ga netreba praktikovati kasno uveče i pre spavanja a najbolje je ako imate uslova hodati ujutru.Mnogim ljdima je posao od kuće udaljen baš oko pet kilometara ali oni nalaze da je to veoma daleko i u mnogim slučajevima po pola sata čekaju gradski prevoz.Ako ste sedeli 8 sati u kancelariji hodanje posle posla će veoma povoljno delovati na vaše fizičko i psihičko stanje.
Ipak kad god imate mogućnosti trudite se da odete u prirodu i tamo hodate jer je ovaj osećaj fantastičan ako postoje neki usponi efekti će biti još bolji.
Za skidanje kilograma brzo hodanje treba praktikovati svakog dana a najmanje pet puta nedeljno dok je za održanje vitke linije i dobrog zdravlja dovoljno i tri puta nedeljno.Brzo hodanje veoma pozitivno utiče na psihičko stanje i smanjuje napetost,stres i poboljšava spavanje pa sa njim možete poboljšati svoj život u svim sferama.
Hodanje je osnovna ljudska fizička aktivnost ali mnogi nepravilno hodaju pre svega ne pazeći na svoje držanje jer ledja i vrat moraju biti ispravljeni kako bi se omogućilo pravilno disanje.Obuća bi trebala da bude udobna i komforna jer prilikom dužeg hodanja može doći do blagog oticanja stopala.
Kad počnete hodajte lagano dok se ne zagrejete a posle nekoliko minuta možete maksimalno ubrzati.Ne očekujte brze rezultate ali ako ste uporni i prodjete početne teškoće rezultati neće izostati.
izvor

No comments:

Post a Comment