Sunday 30 September 2012

Савршено тесто


Лиснате кифле

Под један нема млека, под два савршено. Израда мало дуже траје тако да планирајте почетак бар 10 сати пре сервирања. Досад сам бар сто пута правила кифле од једне мере и никако да се опаметим да је боље спремити две мере јер моји све поједу. Једва остане нека кифла за сутра.

Састојци:
1 кг брашна тип 400 оштро
½ квасца
2 кашичице соли
5 кашика шећера
250г маргарина за фина теста
0,5 л воде
1 јаје
Мало уља

Припрема:
1. У 200 мл топле воде ставити квасац да нарасте и додати по једну кашичицу шећера и соли.
2. Брашно, шећер и со помешати, додати надошли квасац и још 0,3 л воде и све добро сјединити. Пребацити на радну површину и умесити глатко тесто. Опрезно са додавањем брашна да не буде тврдо. Негде у мојој свесци стоји ујнин савет да се руке науље док се меси тесто уместо да се додаје брашно. То не практикујем јер у овом рецепту већ иде доста масноће.
3. Оклагијом развући тесто, па две трећине површине теста прекрити листићима маргарина (утрошити цео маргарин).
4. Преклопите тесто на следећи начин. Трећином теста без маргарина прекрити другу трећину (са маргарином) па преклопити прву. Добијате тесто у три нивоа.
5. Ставите тесто на послужавник, прекријте алу-фолијом и оставите један сат у фрижидеру.
6. Извадите тесто, развуците га оклагијом и поново преклопите у три слоја. Вратите у фрижидер на још сат времена. Потом поновите исти поступак и опет вратите у фрижидер на минимум 6 сати. Ја оставим целу ноћ па и више, ако сам тесто замесила увече и премесила до одласка на спавање, вадим га из фрижидера тек сутрадан кад се вратим с посла.
7. После 6–10 сати у фрижидеру тесто је дивно нарасло. Извадите га на радну површину, развијте оклагијом на дебљину од 3 милиметра. Рерну укључите да се загреје на 200 степени док ролате кифле.
8. Тесто исеците на жељене облике. Филујте џемом или оставите празне кифле. Премажите јајетом умућеним са мало уља или поспите сољу преко јајета ако су празне. Ако постите не премазујте ничим, исто ће бити дивне.
9. Пеците у загрејаној рерни око пола сата.
10. Најлепше су док су вруће. 

фотка одавде
 

No comments:

Post a Comment