Monday 7 May 2012

Једноставан колач без млека


Колач са вишњама

Ево једне лепе слатко-киселкасте посластице у три боје. Моје дете воли овај колач па одлучих да га поделим са вама.

Састојци:

За бисквит:
4 јајета
8 кашика шећера
8 кашика брашна
3 кашичице прачка за пециво

За фил:
500–600 г вишања (може и залеђених)
18 кашика шећера
2 пудинга од ваниле
вода
4 јајета (само беланца)

Припрема:

1. Умутити миксером 4 беланца са 8 кашика шећера.
2. Додати жуманца и наставити са мућењем.
3. Одлижити миксер, додати 8 кашика брашна и прашак за пециво и мешати кашиком да се све сједини.
4. Смесу сипати у уљем и брашном подмазан плех и пећи на 180 степени док бисквит не добије златно жуту боју.
5. Кад је печено извадити из рерне и оставити да се охлади (и да спласне јер током печења доста нарасте).
6. Вишње прокувати са мало воде и 4 кашике шећера.
7. У другој посуди размутити 2 кесице пудинга, 4 кашике шећера и 300 мл воде и додати у вишње.
8. Наставити са кувањем док се маса не згусне.
9. Врућ фил сипати преко охлађеног бисквита и поравнати. Оставите да се добро охлади.
10. Од 4 беланаца и 4 кашика шећера миксером умутити чврст шам.
11. Да би шам трајао дуже од пар сати, учините следеће. У шерпици прокувајте неколико минута 6 кашика шећера са мало воде, само да прелије шећер. Кашиком проверите да ли је довољно густо, треба да се врло споро цеди кап по кап. Непрестано мутећи шам миксером додајте кап по кап или у веома танком млазу ушпиновани шећер. Добићете веома густу и чврсту масу бољу од шлага.
12. На охлађени колач сипати шам, поравнати, по жељи украсити истопљеном чоколадом или шареним бомбоницама.

No comments:

Post a Comment