Saturday 7 January 2012

Славски колач

Свака породица има свој рецепт. Мене је мајка овако научила.

Састојци:

1 шоља топле воде
1 парче квасца
2 јајета
2 кашике уља
2 шоље брашна
со, шећер

Припрема:

1. У топлу воду ставити квасац са мало шећера и ставити на топло место да нарасте.
2. Квасац сипати у ванглу у којој ће се месити тесто. Додати 1 јаје, 2 кашике уља, соли и 2 шоље брашна. Све добро измешати, покрити крпом и оставити на топлом месту (поред пећи) да нарасте.
3. Додати још брашна и рукама измесити тесто. Није битна снага већ да уђе ваздух док се меси. Не претеривати са додавањем брашна, тесто треба да буде такво тек да се не лепи за руке, врло мекано.
4. Тесто развити на дасци (радној површини) оклагијом и погачу ставити у подмазану дубљу шерпу да нарасте.
5. Од белог теста (смеса брашна и воде) правити украсе: крст, јабуку, књигу, птице, плетенице.
6. Нараслу погачу премазати јајетом са мало соли, а украсе залепити беланцетом.
7. У загрејаној рерни пећи најпре 15-ак минута на 220 степени, а онда смањити на 180 да се допече.


No comments:

Post a Comment