Tuesday, 20 March 2012

No no, mama

Osim psovki koje bi trebalo potpuno da izbacite iz rečnika, ima još nekih reči koje ne bi trebalo da upotrebljavate pred decom. Ili bar ne previše često.

„Mrzim”. Vi možda govorite o nepodnošljivoj gužvi u saobraćaju, redu u samoposluzi ili reklami na televiziji, ali kad su deca u pitanju „mrzim” će možda nekad biti upotrebljeno u kontekstu drugara iz odeljenja, nastavnika ili rođendanskog poklona, što može izazvati mnogo povređenih osećanja.

„Glup”. Jedna od reči kojima je najlakše izraziti omalovažavanje drugih... a deca umeju da je ponavljaju, ponavljaju, ponavljaju...

„Idiot”. Toliko je uvredljivo da nije potrebno navoditi razloge zašto ne bi trebalo da upotrebljavate ovu reč pred decom.

„Ne”. Naravno, ne možete da ne izgovarate „ne”, naročito ako imate malo dete, ali pokušajte da smanjite „frekvenciju”, da ne biste došli u situaciju da to postane nova omiljena reč vašeg trogodišnjaka.

„Umukni”. Nikada ne govorite detetu (ili bilo kome drugom) da umukne.

„Nevaljao (si)”. Ovo je takođe neizbežno, ali kao i „ne”, ne bi trebalo da se koristi previše često. Ako detetu stalno govorite da je nevaljalo, potpuno ćete ga demoralisati.
izvor

No comments:

Post a Comment