Sastojci
8-9 komada limuna
500 g šećera
500 g šećera
Priprema
1. Operite limun i uklonite peteljke ako ih ima. Presecite limun
na pola. Iscedite ga ali sačuvajte svu pulpu koja ne prođe kroz sitne rešetke cediljke
i spojite je sa proceđenim limunovim sokom.Uklonite sitne semenke koje su
prošle u sok.
2. Uklonite belu opnu koja je ostala
na kori limuna. To se najlakše radi ako polutku kore izvrnete naopačke kao
rukavicu i onda povučete u jednom cugu opnu nožićem. Kore kuvajte u vodi oko
20-ak minuta 3 puta, svaki put menjajući vodu. Ocedite kore i usitnite ih u
električnoj seckalici u grublju masu, da izgleda kao da je kora rendana na
krupno. Ako vam je seckalica mala to uradite u nekoliko tura. Ako ide teže možete
dodati nekoliko kašika soka od limuna. Ako nemate električnu seckalicu kore
možete iseći nožem, ali jako sitno.
3. Stavite usitnjne kore, limunov
sok sa pulpom i šećer u veliku šerpu sa debljim dnom. Na jačoj vatri, uz stalno
mešanje, ukuvajte džem 5-10 minuta mereći vreme od momenta kada džem počne da
vri. Džem treba da bude retke kašaste strukture, nešto nalik gušćoj
čorbi. Ako volite gušće džemove predlažem vam da u manju teglicu sipate džem
nakon 5-10 minuta kuvanja, probe radi, i nastavite sa kuvanjem još 5 minuta,
ili koliko god volite.
4. Sipajte vreo džem u vruće tegle
(150 stepeni oko 30 minuta u rerni) i zatvorite ih poklopcima koje ste
prebrisali alkoholom. Ostavite ih na sobnoj temperaturi da se ohlade.
No comments:
Post a Comment