Wednesday 11 September 2013

Slatko-kiselo



Džem od limuna
(Food for thought)

Sastojci
8-9 komada limuna
500 g šećera

Priprema
1. Operite limun i uklonite peteljke ako ih ima. Presecite limun na pola. Iscedite ga ali sačuvajte svu pulpu koja ne prođe kroz sitne rešetke cediljke i spojite je sa proceđenim limunovim sokom.Uklonite sitne semenke koje su prošle u sok.
2. Uklonite belu opnu koja je ostala na kori limuna. To se najlakše radi ako polutku kore izvrnete naopačke kao rukavicu i onda povučete u jednom cugu opnu nožićem. Kore kuvajte u vodi oko 20-ak minuta 3 puta, svaki put menjajući vodu. Ocedite kore i usitnite ih u električnoj seckalici u grublju masu, da izgleda kao da je kora rendana na krupno. Ako vam je seckalica mala to uradite u nekoliko tura. Ako ide teže možete dodati nekoliko kašika soka od limuna. Ako nemate električnu seckalicu kore možete iseći nožem, ali jako sitno.
3. Stavite usitnjne kore, limunov sok sa pulpom i šećer u veliku šerpu sa debljim dnom. Na jačoj vatri, uz stalno mešanje, ukuvajte džem 5-10 minuta mereći vreme od momenta kada džem počne da vri. Džem treba da bude  retke kašaste strukture, nešto nalik gušćoj čorbi. Ako volite gušće džemove predlažem vam da u manju teglicu sipate džem nakon 5-10 minuta kuvanja, probe radi, i nastavite sa kuvanjem još 5 minuta, ili koliko god volite.
4. Sipajte vreo džem u vruće tegle (150 stepeni oko 30 minuta u rerni) i zatvorite ih poklopcima koje ste prebrisali alkoholom. Ostavite ih na sobnoj temperaturi da se ohlade.

 



No comments:

Post a Comment