10
kg
|
crvenih
paprika
|
1 kg
|
plavog
patlidžana
|
2,5
kg
|
šargarepe
|
2
glavice
|
belog
luka
|
150
g
|
soli
|
100
g
|
šećera
|
1 l
|
ulja
|
1
šoljica
|
sirćeta
(9%)
|
10
zrna
|
bibera
|
Priprema
1. Papriku, plavi
patlidžan i šargarepu očistiti, oprati, staviti u lonac i naliti vodom. Dodati
biber i kuvati dok povrće ne omekša.
2. Skuvano povrće
dobro ocediti od vode i samleti u mašini za meso.
3. U veliku šerpu
sipati 1l ulja, malo ga zagrejati i dodati samleveno povrće. U ovu smesu dodati
so, šećer i sirće pa pržiti na umerenoj vatri uz povremeno mešanje, dok sva
tečnost ne ispari, a smesa ne postane gusta.
4. Po želji sitno iseckati beli luk pa ga umešati u ispržen
ajvar.
5. Vruć ajvar
sipati u čiste i suve tegle, poređati ih u rernu i zagrevati na 50-60°C oko
10-15 minuta (dok se na površini ne uhvati pokorica).
6. Tegle dobro
zatvoriti poklopcima, umotati u ćebe i ostaviti da prenoće tj. da se ohlade.
7. Sutradan izvaditi
tegle iz ćebeta i poređati ih na hladno mesto.
No comments:
Post a Comment