Tuesday, 10 September 2013

Ajvar od barenih paprika



10 kg
crvenih paprika
1 kg
plavog patlidžana
2,5 kg
šargarepe
2 glavice
belog luka
150 g
soli
100 g
šećera
1 l
ulja
1 šoljica
sirćeta (9%)
10 zrna
bibera


 

 

 

 

 

 Priprema

1. Papriku, plavi patlidžan i šargarepu očistiti, oprati, staviti u lonac i naliti vodom. Dodati biber i kuvati dok povrće ne omekša.
2. Skuvano povrće dobro ocediti od vode i samleti u mašini za meso.
3. U veliku šerpu sipati 1l ulja, malo ga zagrejati i dodati samleveno povrće. U ovu smesu dodati so, šećer i sirće pa pržiti na umerenoj vatri uz povremeno mešanje, dok sva tečnost ne ispari, a smesa ne postane gusta.
4. Po želji sitno iseckati beli luk pa ga umešati u ispržen ajvar.
5. Vruć ajvar sipati u čiste i suve tegle, poređati ih u rernu i zagrevati na 50-60°C oko 10-15 minuta (dok se na površini ne uhvati pokorica).
6. Tegle dobro zatvoriti poklopcima, umotati u ćebe i ostaviti da prenoće tj. da se ohlade.
7. Sutradan izvaditi tegle iz ćebeta i poređati ih na hladno mesto.



No comments:

Post a Comment